Η κατάθλιψη είναι μία ιδιαίτερη και περίπλοκη ψυχιατρική πάθηση, με την οποία παλεύουν εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Πλέον η σύγχρονη επιστήμη φαίνεται να κάνει σημαντικές προόδους προς τη σωστή κατεύθυνση, χάρη σε μία νέα πρωτοποριακή μέθοδο που αναπτύχθηκε στην Καλιφόρνια και παρουσιάζει θεαματικά αποτελέσματα.
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ψυχιατρικής
Πρόκειται για έναν νέο τύπο μαγνητικής διέγερσης του εγκεφάλου, ο οποίος καταδεικνύει ταχεία ύφεση συμπτωμάτων στο 80% των συμμετεχόντων με σοβαρή κατάθλιψη σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Η θεραπεία, γνωστή ως Stanford accelerated intelligent neuromodulation therapy (SAINT) ή απλά θεραπεία νευροτροποποίησης Stanford, είναι μια εντατική, εξατομικευμένη μορφή διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης. Στη μελέτη, η ύφεση συνήθως εμφανιζόταν εντός ημερών και διαρκούσε αρκετούς μήνες, με μοναδικές παρενέργειες προσωρινό αίσθημα κόπωσης και ελαφρύ πονοκέφαλο.
«Λειτουργεί καλά, λειτουργεί γρήγορα και είναι μη επεμβατική», δήλωσε ο Nolan Williams, MD, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών. «Θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία της κατάθλιψης». Ο Williams είναι ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychiatry.
Η πειραματική διαδικασία
Είκοσι εννέα άτομα ηλικίας 29-88 ετών με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία συμμετείχαν στη μελέτη: Περίπου τα μισά υποβλήθηκαν σε SAINT και τα υπόλοιπα υποβλήθηκαν σε διαδικασία εικονικού φαρμάκου (placebo) που μιμήθηκε την πραγματική θεραπεία.
Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχικά μαγνητική τομογραφία για να εντοπίσουν την καλύτερη θέση για στόχευση στον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος ρυθμίζει εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η επίλυση προβλημάτων και η αναβολή ανεπιθύμητων καταστάσεων. Εφάρμοσαν τη διέγερση σε μια υποπεριοχή υπερδραστήρια σε άτομα που εμφανίζουν κατάθλιψη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης 1.800 παλμούς ανά συνεδρία αντί για 600 που χρησιμοποιούνται συνήθως. (Αυτή η μεγαλύτερη ποσότητα έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε άλλες μορφές εγκεφαλικής διέγερσης για νευρολογικές διαταραχές όπως η νόσος του Πάρκινσον.) Και αντί να παρέχουν μία θεραπεία την ημέρα, έδωσαν στους συμμετέχοντες 10 δεκάλεπτες θεραπείες, με 50 λεπτά διαλείμματα ενδιάμεσα μέσα στην ημέρα.
Τα αποτελέσματα
Μετά από πέντε ημέρες θεραπείας, το 78,6% των συμμετεχόντων στην ομάδα θεραπείας δεν παρουσίαζαν πλέον συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τυπικές μεθόδους αξιολόγησης. «Είναι αρκετά σημαντικό αποτέλεσμα και έχει διάρκεια», επεσήμανε ο Alan Schatzberg, MD, ο Kenneth T. Norris, Jr. Καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών, ο οποίος συνυπογράφει την συγκεκριμένη έρευνα.
Η ομάδα του r-tms.gr.
Πηγή:
Cole, Eleanor J et al. “Stanford Neuromodulation Therapy (SNT): A Double-Blind Randomized Controlled Trial.” The American journal of psychiatry vol. 179,2 (2022): 132-141. doi:10.1176/appi.ajp.2021.20101429