Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στον εντοπισμό της κατάθλιψης μέσω αιματολογικών εξετάσεων μέσω του κυτταρικού βιοδείκτη που είναι υπεύθυνος για τη μετακίνηση της πρωτεΐνης από τη μεμβράνη πλάσματος.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Μαρκ Ράσενικ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, αναγνώρισε έναν βιοδείκτη στα ανθρώπινα αιμοπετάλια, ο οποίος παρακολουθεί την έκταση της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι σε ανθρώπους και ζώα, η κατάθλιψη σχετίζεται με μειωμένη αδενυλική κυκλάση – ένα μικρό μόριο μέσα στο κύτταρο, που έχει φτιαχτεί σε απάντηση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η επινεφρίνη.
Σε άτομα που παρουσιάζουν κατάθλιψη η αδενυλική κυκλάση είναι χαμηλή, γιατί οι G άλφα πρωτεΐνες που επιτρέπουν στον νευροδιαβιβαστή να φτιάξει την αδενυλική κυκλάση, έχουν κολλήσει σε μια πλούσια σε χοληστερόλη ουσία της μεμβράνης και δε λειτουργούν πολύ καλά.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η G άλφα ήταν εκτός μεμβράνης πλάσματος στους ασθενείς που παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψής τους.
Το σημαντικό είναι ότι μέσω των εξετάσεων αυτών, οι γιατροί μπορούν να διακρίνουν νωρίς αν η φαρμακευτική αγωγή που έχουν χορηγήσει είναι αποτελεσματική αρκετά σύντομα, πιθανό ακόμη και μια εβδομάδα μετά τη χορήγηση της θεραπείας.
Η αγωγή στους ασθενείς με κατάθλιψη σήμερα χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να αποδειχθεί αν τα αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά. Στην περίπτωση που δεν είναι αποτελεσματικά δοκιμάζεται διαφορετική αγωγή.
Σχεδόν στο 30% των ανθρώπων η κατάθλιψη δεν είναι ιάσιμη. Σίγουρα αν επιβεβαιωθεί ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι ανιχνεύσιμη μέσω των αιματολογικών εξετάσεως θα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς.
Οι μελλοντικές μελέτες θα καθορίσουν τη χρησιμότητα του βιοδείκτη και αν μπορεί να δείξει νωρίς την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.
Προς το παρόν τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, και θα βοηθήσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη.
Η ομάδα του r-tms.gr.
Πηγές
https://www.nature.com/articles/s41380-021-01399-1
https://medicalxpress.com/news/2022-01-biomarker-depression-antidepressant-response.html