Υπάρχουν διάφορα είδη νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων και η Συναισθηματική Νοημοσύνη (ΣΝ).
Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν την ευελιξία να προσαρμόζονται σε εκάστοτε συνθήκες πιο εύκολα από άλλους. Και η ΣΝ έχει συνδεθεί με άτομα που μπορούν να σταματούν τις σκέψεις τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο και δεν τις επαναλαμβάνουν συνεχόμενα μιλώντας για αυτές στο οικείο τους περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα, το 1990 οι ερευνητές Σάλοβυ και Μέγιερ επινόησαν τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ) και τη διαχώρισαν σε 4 διαφορετικές ικανότητες:
- Αντίληψη συναισθημάτων
- Χρήση συναισθημάτων
- Κατανόηση συναισθημάτων
- Διαχείριση συναισθημάτων
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαχείριση των συναισθημάτων σχετίζεται με τη ΣΝ καθώς άτομα με υψηλότερο δείκτη ΣΝ διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους, αποδεσμεύονται πιο γρήγορα από μια αρνητική κατάσταση και έχουν λιγότερες αρνητικές σκέψεις.
Η επιστημονική κοινότητα της ψυχολογίας προτείνει 5 τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην Υπερανάλυση
Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας και κατονομάστε τα!
Μπορεί να προσπαθείτε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας, αλλά αν τα αποκαλείτε με το όνομά τους και τα ταυτοποιείτε, τότε οι επαναλαμβανόμενες σκέψεις στο μυαλό σας ελαχιστοποιούνται.
Στόχος είναι να τους δώσετε τον χώρο, ώστε να τα αντιμετωπίσετε και να μάθετε να τα διαχειρίζεστε στην καθημερινότητά σας και όχι να τα καταπνίγετε.
Περιγράψτε τα συναισθήματά σας ολοκληρωμένα
Όταν προσπαθείτε να τα διαχειριστείτε, γίνετε πιο συγκεκριμένοι με το πώς αισθάνεστε. Αν λέτε απλώς καλά ή άσχημα δε θα μπορέσετε να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματός σας.
Εστιάστε την προσοχή σας αλλού
Αν κάποιο περιστατικό πυροδοτήσει ένταση ή θυμό, ξεγελάστε τον εαυτό σας κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί. Μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο ή κάντε μια δραστηριότητα.
Γνωστική επαναξιολόγηση, η αλλαγή της σημασίας του συναισθήματος
Αποδυναμώστε τις αρνητικές σκέψεις, δίνοντας θετική σημασία στο ίδιο το αρνητικό συναίσθημα. Αν κάποιο επερχόμενο γεγονός για παράδειγμα σας δημιουργεί άγχος, νιώστε ενθουσιασμό και σκεφτείτε ότι είναι ένας τρόπος να γίνετε πιο παραγωγικός.
Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας χωρίς ενοχές
Η Γνωστική Θεραπεία Βασισμένη στην Επίγνωση (Mindfulness-Based Cognitive Therapy [MBCT]) βασίζεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι αποδέχονται την κατάσταση που βρίσκονται χωρίς να είναι επικριτικοί απέναντι στον εαυτό τους.
Για να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση. Η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα. Το σημαντικό είναι να προσπαθείτε κάθε μέρα να κάνετε ένα μικρό βήμα και να μην αποθαρρύνεστε.
Η ομάδα του r-tms.gr.