Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός όρος ή να μην υπάρχει κάποια επίσημη ονομασία για αυτή τη μορφή φοβίας, όμως, αποτελεί μια πραγματικότητα όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι σαμποτάρουν τον εαυτό τους χάνοντας ευκαιρίες ανέλιξης στη δουλειά ή ακόμα αποφεύγουν να προχωρήσουν σε πιο προσωπικές επαφές λόγω του φόβου της αποτυχίας.
Πού οφείλεται αυτή η συμπεριφορά όμως;
Σύνδρομο του απατεώνα ( IS Syndrome)
Πρόκειται για ένα σύνδρομο που πρωτοεμφανίστηκε το 1970 και ουσιαστικά περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία το άτομο, άνδρας ή γυναίκα αισθάνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των άλλων ή την εικόνα των άλλων όσο τέλεια και να τα καταφέρει. Νομίζουν δηλαδή πως είναι μια απάτη, πως αυτό που δείχνουν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα άτομα αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην κριτική.
Αποφυγή του πόνου
Όλοι φοβούνται μην πληγωθούν με αποτέλεσμα να κλείνονται στο καβούκι τους αποφεύγοντας να παίρνουν ρίσκα. Στην επαγγελματική ζωή το να καταφέρετε να διεκδικήσετε μια καλύτερη δουλειά ή περισσότερα χρήματα πολλές φορές είναι και θέμα marketing, πώς πουλάτε τον εαυτό σας. Εχθρός σε αυτό είναι το χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης και έτσι πολλοί παραμένουν σε δουλειές που δεν τους ταιριάζουν ή δεν τους ικανοποιούν.
Ο φόβος της αποτυχίας και της επιτυχίας
Για να αλλάξετε μια κατάσταση θα πρέπει να βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας και να λάβετε ρίσκα γνωρίζοντας πως όσο μπορεί το εγχείρημα να πετύχει άλλο τόσο μπορεί να αποτύχει. Επίσης, θα πρέπει να αποδείξετε από την αρχή πως αξίζετε τη θέση και θα κριθείτε γι’ αυτό. Έτσι, μένετε μετέωροι μεταξύ μιας κατάστασης που εκκρεμεί νιώθοντας αδύναμοι να αναλάβετε την ευθύνη της απόφασης.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά;
Ιδιαίτερα αποτελεσματική μπορεί να είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική προσέγγιση.
Εστιάστε τη σκέψη σας προς μία θετική κατεύθυνση επαναλαμβάνοντας:
- Έχω να προσφέρω κάτι το μοναδικό
- Είμαι ταλαντούχος, έξυπνος και ικανός
- Το άτομο που πρέπει να «κερδίσω» είναι άνθρωπος όπως εγώ. Κανείς μας δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος.
Μπορείτε να γράφετε και άλλες φράσεις που ενισχύουν τη θετική σας αυτοεικόνα, επαναλαμβάνοντας αυτές κάποιες φορές μέσα στη μέρα. Έτσι, αντικαθιστάτε τις αρνητικές με τις θετικές σκέψεις.
Πολλές φορές η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να θέσει όρια στην προσωπική ή επαγγελματική μας ζωή. Αν διακρίνετε και εσείς αυτά τα συμπτώματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό ώστε μάθετε να διαχειρίζεστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τον εαυτό σας, διεκδικώντας τη ζωή που σας ταιριάζει.
Η ομάδα του r-tms.gr.
Πηγή: https://www.verywellmind.com/self-promotion-2671836