Το rTMS στη θεραπεία της διαταραχής αυτιστικού φάσματος
Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) αποτελεί νευροαναπτυξιακή διαταραχή με συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται στην πρώιμη αναπτυξιακή περίοδο και προκαλούν κλινικά σημαντική έκπτωση σε κοινωνικό, επαγγελματικό ή άλλο σημαντικό για τη λειτουργικότητα του ατόμου επίπεδο.
Συγκεκριμένα, τα άτομα με ΔΑΦ παρουσιάζουν επίμονα ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση τα οποία εκδηλώνονται είτε με ελλείμματα στην κοινωνική συγκινησιακή αμοιβαιότητα (π.χ. μη φυσιολογική κοινωνική προσέγγιση και αποτυχία να διατηρήσουν μια κανονική συζήτηση με τους άλλους, μειωμένη συμμετοχή σε ενδιαφέροντα ή συναισθήματα κλπ.), είτε με ελλείμματα στις εξωλεκτικές επικοινωνιακές συμπεριφορές που χρησιμοποιούνται για την κοινωνική αλληλεπίδραση (π.χ. εκπτώσεις στη χρήση βλεμματικής επαφής, ελλείμματα στην κατανόηση και χρήση των χειρονομιών κλπ.), είτε με ελλείμματα στην ανάπτυξη, διατήρηση και κατανόηση των σχέσεων (π.χ. δυσκολίες προσαρμογής συμπεριφοράς στα διάφορα κοινωνικά πλαίσια, δυσκολία δημιουργίας φίλων κλπ.). Επιπρόσθετα, στη ΔΑΦ συναντάμε περιορισμένα, επαναληπτικά πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων, ή δραστηριοτήτων τα οποία εκδηλώνονται είτε με στερεότυπες και επαναληπτικές κινήσεις, χρήση των αντικειμένων ή της ομιλίας, είτε με επιμονή στην ομοιότητα και εμμονή σε συνήθειες ή συμπεριφορές, είτε με έντονη προσκόλληση σε περιορισμένα ενδιαφέροντα είτε με υπεραντιδραστικότητα ή υποαντιδραστικότητα στις αισθητηριακές πληροφορίες.
Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διαπιστωθεί η επίδραση 18 συνεδριών, χαμηλής συχνότητας επαναλαμβανόμενου διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού (rTMS) σε παιδιά διαγνωσμένα με ΔΑΦ. Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν παιδιά με μέσο όρο ηλικίας τα 13 έτη. Οι αξιολογήσεις συμπεριφοράς έδειξαν ότι μετά από 18 συνεδρίες rTMS, χαμηλής συχνότητας σημειώθηκε μείωση της ευερεθιστότητας και της υπερκινητικότητας των παιδιών καθώς επίσης, της στερεοτυπικής και της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς τους.
Το rTMS αποτελεί θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στη φαρμακοθεραπεία. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία προς βελτιστοποίηση του αποτελέσματος.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25374530