Το rTMS στη θεραπεία της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) χαρακτηρίζεται από Ιδεοληψίες, δηλαδή επανειλημμένες και επίμονες σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες, οι οποίες στα περισσότερα άτομα προκαλούν έντονο άγχος ή ενόχληση καθώς επίσης, από Ψυχαναγκασμούς, δηλαδή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (π.χ. πλύσιμο χεριών, τακτοποίηση, έλεγχος) ή νοερές πράξεις (π.χ. προσευχές, μετρήσεις, σιωπηρές επαναλήψεις λέξεων) τις οποίες το άτομο αισθάνεται αναγκασμένο να εκτελέσει, συχνά ως απάντηση σε μια ιδεοληψία. Οι παραπάνω συμπεριφορές αποβλέπουν στη μείωση της ενόχλησης ή την αποτροπή κάποιας κατάστασης αλλά δεν συνδέονται με ρεαλιστικό τρόπο με αυτό για το οποίο έχουν σχεδιαστεί ή είναι υπερβολικές. Επιπλέον, τόσο οι ιδεοληψίες όσο και οι ψυχαναγκασμοί είναι χρονοβόροι και προκαλούν σημαντική ενόχληση ή έκπτωση στην κοινωνική, επαγγελματική, ή άλλες σημαντικές περιοχές της λειτουργικότητας του ατόμου.
Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα της θεραπείας επαναλαμβανόμενου διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού (rTMS) στην ΙΨΔ, σε ασθενείς ανθεκτικούς στη θεραπεία, με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη. Συγκεκριμένα, η θεραπεία διήρκεσε 4 εβδομάδες, με πέντε συνεδρίες εβδομαδιαίως. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία rTMS οδήγησε σε βελτίωση των συμπτωμάτων και της κλινικής εικόνας των ασθενών, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι αφού ολοκληρώθηκε η θεραπεία rTMS, τα συμπτώματα της ΙΨΔ παρέμειναν χαμηλά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα τόσο στην εγκεφαλική δραστηριότητα όσο και στη συμπεριφορά.
Το rTMS αποτελεί θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που είναι ανθεκτικοί στη φαρμακοθεραπεία. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία προς βελτιστοποίηση του αποτελέσματος.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022395615001910